Realizm Nedir ?
Realizm sanat akımı başta olmak üzere tüm sanat akımlarının en belirgin özellikleri adlarında saklıdır. Realizm snaat akımının adına baktığımızda Türkçe karşılığının ‘gerçek’ olduğu görülür. Peki Realizm’in bu gerçekliği tam olarak nedir ? Realizm ne demektir ?
Realizm’in Gustave Courbet’in 1855’te eserlerinin sergisi için seçtiği bir manifostoya ‘réalisme’ adını vermesiyle resimde ortaya çıkar. Sonraları ise toplumcu gerçekçiliğe doğru giden bir süreç ortaya çıkar.
Realizm Özellikleri
Realizm, 19. yüzyılın sonlarında Romantizm akımının aşırı hayalci ve duygusallığına tepki olarak ortaya çıkan bir akımdır. Realizm temsilcileri bir sanat eseri oluşturulurken “nesnel gerçekliğin” dikkate alınarak oluşturulması gerektiğini savunurlar. Bu nesnel gerçeklik ise dış dünyada görebildiğimiz her şeydir.
Özetle Realizm ;
- 19. yüzyılın sonlarında Romantizm’e tepki olarak ortaya çıkmıştır.
- Konular, olaylar ve kişiler yaşamış ya da yaşanması muhtemel şeylerden seçilir.
- Realizm’de çevre çok önemlidir. Çünkü çevre kişilerin ruhsal durumunu etkiler. Bu nedenle olayların yaşandığı sosyal çevre betimlemesine büyük önem verilir.
- Hayal ve duyguya yer verilmez.
- “Sanat, sanat içindir.” anlayışı hakimdir.
- Hikaye ve romanda uygulanır. Şiirdeki haline Parnasizm denir.
Realizm Temsilciler
Dünya Edebiyatında : Stendhal (Kırmızı ve Siyah – Parma Manastırı), Balzac (Goriot Baba – Vadideki Zambak), Flaubert (Madame Bovary), Dostoyevski (Suç ve Ceza), Tolstoy (Savaş ve Barış – Diriliş – Anna Karenina), Çehov (Vanya Dayı), Hemingway (Çanlar Kimin İçin Çalıyor), Steinbeck (Gazap Üzümleri), Melville (Moby Dick), Dickens (Oliver Twist – David Copperfield), Gogol (Müfettiş – Ölü Canlar), Turganyev (Babalar ve Oğullar), Gorki (Ekmeğimi Kazanırken)
Türk Edebiyatında : Recaizade Mahmut Ekrem, Samipaşazade Sezai, Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Akif Ersoy, Mehmet Rauf, Ömer Seyfettin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Refik Halit Karay, Reşat Nuri Güntekin, Halide Edip Adıvar