Menü
içinde ,

Zenda Mahkumu Kitap Özeti

Zenda Mahkumu Kitap Özeti

Rudolph Rassendyll, İngiliz asillerinden olan genç ve oldukça zengin biridir. Yıllar önce annesinin yasak aşkı sonucu dünyaya gelmiştir. Bu yasak aşkın en belirgin özelliği ise adeta bedeninde kendini gösterir. Çünkü Rudolph Rassendyll, düz – kızıl saçları ve uzun burnu ile Ruritanya kraliyet aile mensuplarına oldukça benzemektedir.

Rudolph Rassendyll, Ruritanya’nın yeni kralının taç giyme törenine katılmak için Ruritanya’ya gider ve Zenda’ya gelir. Ormanlık alanda kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra burada uyuyakalır.  Uyandığında ise yeni kralın adamlarından Sapt ile tanışır. (Sapt, ilerleyen zamanda Rudolph Rassendyll’in büyük maceralara sürüklenmesine neden olacaktır.) Sapt, Rudolph Rassendyll’nin yeni krala çok benzediğini şaşkınlık içinde gözlemlerken bir süre sonra yanlarına yeni kral ve adamı Fritz gelir. Onlar da en az Sapt kadar şaşkınlık içinde Rudolph Rassendyll’i izlemeye başlarlar.

Daha sonra hep birlikte Dük’ün düzenlediği ziyafete katılırlar. Kral bu ziyafet esnasında o kadar çok sarhoş olmuştur ki sabah gerçekleşecek olan taç giyme törenine bir türlü uyandıramazlar. Kralın adamları Sapt ve Fritz, Rudolph Rassendyll’in krala olan benzerliğinden faydalanarak kralın yerine Rudolph’un geçmesine karar verirler. Planlar yapılır ve Rudolf, kralın yerine geçer. Kral olarak geçirdiği günlerde prenses Flavia ile tanışır ve ona âşık olur.

-arka kapak-

Yönetmen Richard Thorpe tarafından beyazperdeye de aktarılan Zenda Mahkumu, on dokuzuncu yüzyıl edebiyatının en özgün yapıtlarından biridir. Kral Namzedine neredeyse tıpatıp benzeyen uzak akrabası Rudolf, taç giyme töreninin olduğu günün sabahında kendisini bir anda Kral Namzedinin yerini almak zorunda bulur. Büyük bir entrikanın içine düşen Rudolf, bir yandan gerçek taht sahibinin hayatını kurtarmaya çalışırken, bir yandan da kendisine ait olan görevi tamamlamaya uğraşmaktadır.

Dönemini hoş bir olay örgüsüyle eleştirmeyi bilen yazar, kahramanının kişiliğinde ideal bir yöneticinin vasıflarını tanımlamaya, akılcılığı, cesareti ve ileri görüşlülüğü büyük bir özveri ile işlemeye çalışmıştır.

”Hope’un gerçekçi yaklaşımı, bir masalı bir destana çevirmiş.”
– Boston Hook Rewiewer

”Geçmişte her alanda iyi kitapların yazıldığının kendi alanında ispatı. Hope, neyi, nerede ve nasıl anlatacağını ustaca kurgulamış ve sonra da oturup layığıyla yazmış.”
– Henry James

”Rudolf vicdanımızın sesi olmaya aday, dürüstlüğün saflık olmadığının güzel bir örneği olmuş.”
– Gertrude Stein

Exit mobile version