Menü
içinde ,

Yokuştaki Salyangoz Konusu

Yokuştaki Salyangoz Konusu : Arkadi ve Boris Strugatski kardeşler tarafından kaleme alınan Yokuştaki Salyangoz Sovyetler Birliği’nin etkinliği koruduğu bir dönemin Rusya’sında 1965 yılında Snail on the Slope adıyla yazılmıştır. Ancak üzerinde çeşitli düzenlemeler yapıldıktan sonra 1972 yılında yeniden basılmıştır. 1990 yılında ise Disquiet (Huzursuzluk) başlığı altında yeniden basılmıştır.

Bilim Kurgu romanları arasında yer alan eser dilimize ilk kez 2000 yılında tercüme edilse de okur tarafından beklenen ilgiyi görememiştir. Yaklaşık 20 yıllık bir aradan sonra ise eser 2. kez Türkçeye tercüme edilerek raflardaki yerini aldı.

Bilim Kurgu’nun Dünya Klasikleri arasındaki yerini alan 20 yıl öncesi ile sonrasına bakıldığında Bilim Kurgu türündeki eserlerin ülkemizde hızla rağbet gördüğünü dikkate alırsak Yokuştaki Salyangoz konusu itibariyle bu sefer okur tarafından benimseneceği kaçınılmaz bir gerçek gibi duruyor .

Yokuştaki Salyangoz Arka Kapak

Yokuştaki Salyangoz – Bilimkurgu Klasikleri Kitap Açıklaması

“Yokuştaki Salyangoz, Strugatskilerin tuhaf ve kuvvetli ilaçları arasında en etkili olanı.”

Jonathan Lethem –

Birilerinin İcat Ettiği, Uydurduğu Ama Bana Ve Belki Kendisine De Açıklamak Zahmetine Katlanmadığı Bir Dünyada Yaşıyorum.

Arkadi ve Boris Strugatski, entelektüel açıdan kışkırtıcı, inanılmaz eğlenceli, cesur ve eleştirel kitaplarıyla “Sovyetler döneminin en büyük bilimkurgu yazarları” sıfatını hak eden yegâne ikili. Yokuştaki Salyangoz ise, Strugatski kardeşlerin az bilinen başyapıtlarından fakat onlara göre eserlerinin “en kusursuzu ve yazdıkları arasında en önemlisi.”

Biber, günlerini aşağıdaki ormanın yönetimini sağlayan İdare’nin bürokratik koridorlarında geçirmektedir. Bir dilbilimci olan Biber’in dileği ormana girmektir fakat İdare tarafından bu talebi sürekli reddedilmektedir. Öte yandan, her gün “yarın” geleceği söylenen araba gelip onu almadığı için İdare binasında sıkışıp kalmıştır. Biber’in de tek yapabildiği, yamacın tepesindeki İdare’de oturup ormanı seyretmektir.

Candide ise yıllar önce bir helikopter kazasından canlı kurtulan bir İdare memurudur. Orman’ın yerlileri tarafından sahiplenilen Candide, yerliler arasında basit hayat sürmektedir. Ancak Candide’in tek istediği İdare’ye geri dönebilmektir. Yerliler ormanın tehlikeleri hakkında onu uyarsalar da Candide her gece yatarken “yarın” tepedeki İdare’ye doğru yola çıkma planları yapmaktadır.

İnsan, çevresini ne kadar tanıyabilir? Daha da önemlisi, insan doğaya hükmedebilir mi?

Yokuştaki Salyangoz, şimdiyle geleceğin arasındaki tehlikeli yolculuk.

kaynak : D&R

Exit mobile version