Dijital ortamın olmazsa olmazlarıdır resimler. Ancak her resim farklı formatlara sahip olarak karşımıza çıkabilir . Bu formatlar aslında resmin hangi yöntemle sıkıştırıldığını belirtir. Çünkü dijitalleşmek daha çok veriyi hayatımıza soktuğu gibi verilerin kapladığı alanların fazlalığı kilobaytları dahi önemseme zorunluluğunu da beraberinde getirmiştir. Bugüne kadar kullanılan bu klasik resim formatlarının en bilineni ise “JPEG,PNG ve GİF” üçlüsüdür, daha doğrusu öyle idi !
WEBP
Dijital çağın önderi Google tarafından geliştirilmeye başlanan ve ilk kez 2012 yılında hayatımıza giren Webp resim formatı ” resimleri daha fazla sıkıştırma ” hedefiyle oluşturulmuş ve bunda da oldukça başarılı olmuştur.
Yandaki görsel Google’ın site hız testi sonucu olarak elde edilen istatistiktir. PNG uzantılı dosyaların WEBP”e çevrilerek (converte) elde edilecek olan tasarrufu göstermektedir.
Yandaki resimden de anlaşılacağı üzere WEBP ciddi miktarda tasarruf yapmamızı sağlarken asıl güzel yönünü ise kalitesinde gösteriyor. Yani bir taşla iki kuş. Resimlerimiz hem az yer kaplarken hem de daha kaliteli bir görüntü sunuyor. WEBP’nin yanı sıra JPEG2000 , JPEG XR de benzer özelliklere sahip yeni resim formatları olarak yavaş yavaş dijital ortamda yer bulmaya çalışıyor.
TARAYICI DESTEĞİ
Tüm bu güzel haberlerin sonunda ise işin üzücü kısmı var. 2012 yılından beri hayatımızda bu resim formatları yer almasına rağmen Chrome ve Opera haricindeki hemen hemen bütün tarayıcılar bu resim formatlarını tanımamaktadır. Bu da resimleri görüntülemede birtakım sıkıntıların hiç değilse bir süre daha devam edeceğini gösterir. Ancak unutulmamalıdır ki bu tarayıcılar da eninde sonunda bu formatları destekleyen eklentiler yapacaktır .
Özellikle sitelerini wordpress üzerine temellendirenler için WEBP wordpress eklentileri yavaş yavaş kendini göstermeye başlamıştır ki wordpress gibi bir devin bu eklentilere yer vermeye başlaması bu resim formatlarının önünü yavaş yavaş açacaktır.
WEBP TO GİF – JPEG – PNG
Tüm bunların yanı sıra .exe uzantılı bir çok uygulama WEBP formatını destekleyen eklentiler yapmışken halihazırda elimizdeki JPEG , PNG ve GİF formatındaki resimleri WEBP’ye ya da JPEG2000 e dönüştürmenin en iyi yolu online Converte siteleridir.
Sade ve güzel bilgi kirliliğinden arınmış bir site çalısması olmus tebrik ederim.
Teşekkür ederiz