Stadia Nedir ?
Bilgisayar denilince “oyun” herhalde pek çok kişinin aklına gelmektedir. Zaten bilgisayarın tarihine baktığımızda da ilkel denilecek şekilde de olsa oyunların mevcut olduğu görülmektedir.
Teknolojinin hızla gelişmesi her alanda olduğu oyun alanında da inanılmaz gelişmelerin ortaya çıkmasına neden olmuş, birçok üretici bunu fırsata çevirerek “oyun konsolu” adı verilen ve sadece oyun oynamaya imkan sunan bir nevi bilgisayarlar üreterek tüketicinin karşısına çıkmıştır. Ancak kullanıcıların her geçen gün daha fazla gerçeklik istediği oyunlarda grafiksel anlamda gerçekçilik artarken oyunların gereksinimleri ve sistem üzerindeki kapladıkları alan ise devasa boyutlara ulaşmıştır. Öyle ki günümüzde birçok oyun 120 Gb’a kadar (belki daha fazla) alanı aşan boyutlara ulaşmıştır.
Oyunların gün geçtikçe boyutlarında meydana gelen artış birçok kullanıcının daha eskitemediği bilgisayarlarının bir çırpıda çöpe dönmesine neden olmuş bu da oyun sektöründe yeni gelişmelerin yaşanmasını kaçınılmaz kılmıştır.
İlk olarak kişisel verilerin daha güvenli korunmasını sağlamak amacıyla ortaya çıkan bulut sistemi daha sonraları Valve’nin “Steam” adını verdiği sistemle oyun sektörüne giriş yapmaya başlamıştır. Stadia Nedir ? sorusunun cevabı da tam bu noktada karşımıza çıkmaktadır.
Valve’nin öncülük ettiği bu sistem, sadece birtakım güncellemeleri sağlaması ve online oyun oynama imkanı sunmasıyla sınırlı iken asıl faydasını google mühendislerine verdiği ilham ile sağlamıştır.
Aşırı Yükten Kurtaran Sistem !
Google’ın Stadia teknolojisi işte bu noktada çığır açarak tüm oyunları bulut sistemine kaydetmeyi amaçlar. Böylece kullanıcılar bilgisayarlarına hiçbir oyun yüklemeden istedikleri oyuna ulaşabilecek ve interaktif düzen sayesinde daha kolay online oyun oynayabilecekler.
En İyi Oyun Platformu
Google tarafından henüz mart ayının sonunda tanıtılmasına rağmen yüzlerce oyun üreticisi google’ın bu sisteminde yer almak istediğini belirtmesi ise onu Stadia’yı şimdiden en iyi platform haline getirmeye yetiyor.
Stadia İçin Neler Gerekli
Google’ın bu sisteminin nihai sürümünde kullanıcıların yapması gereken tek şey google tarafından satışa sunulacak olan oyuncu koluna sahip olmak !
Google Stadia’ya bağlanıyor, sunucular aracılığıyla veri merkezindeki ana bilgisayarlarda yüklü olan oyunu oynuyorsunuz. Google’ın Stadia için kurduğu dev veri merkezleri var. Bu merkezlerde ise görüntü işlem birimi (GPU) olarak AMD’nin özel yongaları ve işlemcileri kullanılıyor.
Google’ın bu sisteminin GPU gücü ise 10,7 teraflops . Bunu şu şekilde daha iyi anlayabiliriz : Ps4 Pro’nun sunduğu GPU 4,2 teraflops , Xbox’ın sunduğu GPU ise 6,0 teraflops !