Menü
içinde

Şey Kelimesinin Türü Nedir ? Bir Acayip Zamir “ŞEY”

Şey Kelimesinin Türü Nedir ?

ÖSYM’ni sorularında sıklıkla kullandığı ŞEY kelimesinin türü nedir? Zamir midir yoksa isim midir ? Bu konuda kafalar oldukça karışık. Piyasadaki Türkçe soru bankaları incelendiğinde bu konuda tam bir tutarsızlık olduğunu görebiliriz. Şey kelimesi birine göre isim iken diğerine belgisiz zamirdir.

Peki doğrusu nedir?

Geçen yıla kadar TDK’nin güncel Türkçe sözlüğünde şey kelimesi Arapça kökenli bir isimdir diye geçerken 2020 güncel sözlükte şey kelimesi şu şekilde geçer :

Zamir, Arapça şey

Madde, eşya, olay, söz, iş, durum vb.nin yerine kullanılan, belirsiz anlamda bir söz.

‘’ İnsan bir şeyin değerini ondan mahrum kalınca anlar.’’ H.BALIKÇISI

Prof. Dr. Zeynep Korkmaz da 2003 yılında TDK Yayınlarından çıkan Türkiye Türkçesi Grameri adlı kitabının 438, 439, 440. Sayfalarında belirsizlik zamirlerini işler.  Şey kelimesine de şu şekilde değinir:

Kelime grubu biçimindeki belirsizlik zamirleri de zamir grubu olarak değerlendirilir.

‘’Her şey belirsizdi Güllü’’ Şey belirsizlik zamirin her kelimesi ile zamir öbeği oluşturduğunu işaret ediyor.

01.06.2016 yılında bu konuyla ilgili kuruma gelen bir soruya da ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU, Türk Dili Başkanlığı Başkan Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALİN imzasıyla şu cevabı veriyor:

Zamirler isim soylu kelimelerdir. Varlık adlarının yerini tuttuğu için “şey” zamir olarak değerlendirilmelidir. Yazı sayı numarası: 63434571-622.03-E.1596

Son Söz:

Şey Arapça kökenli bir zamirdir. Kafa karışıklığına da gerek yoktur. Prof. Dr. Zeynep KORKMAZ, Türk Dili Başkanı, TDK güncel sözlük zamirdir der.

Exit mobile version