içinde

Polisiye Roman Önerileri

 

Esrar ı Cinayat – Ahmet Mithat Efendi

Türk edebiyatından polisiye roman önerileri sunup da Ahmet Mithat Efendi‘ye yer vermemek tabi ki imkansızdır. Çünkü Tanzimat 1. Dönem sanatçılarından olan Ahmet Mithat Efendi, Türk edebiyatının ilk polisiye romanı olan Esrar-ı Cinayat‘ın yazarıdır.

Esrar-ı Cinayat günümüz deyişiyle Cinayetlerin Sırrı ! Roman bir gazetede yer alan cinayet haberiyle başlar.

Dedektif Osman Sabri ve onun sağ kolu Polis Necmi, cinayetler işleyen bir suç şebekesini çökertmek için heyecan dolu bir maceraya atılır.

Eser hem ilk olması hem de usta bir kalemin elinden çıkması nedeniyle kesinşikle okunması gereken bir polisiye roman.

Cingöz Recai Kaybolan Adam – Peyami Safa


Türk edebiyatında Sultan Abdülhamid’den beri polisiye romanlara karşı özel bir ilgi duyar Türk milleti. Bu nedenle polisiye roman önerileri vermek aslında roman türleri içerisindeki en zor işlerdendir. Sultan Abdülhamid Sherlock Holmes polisiye roman serisinin hepsini heyacanla okumuş, devlet içinde yuvalanan hainlere karşı bu romandan da ilhamlar alarak zekice müdahalelerde bulunmuştur. Sherlock Holmes’ün edebiyatımızdaki bir diğer hayranı ise Peyami Safa‘dır. Peyami Safa, beğenerek okuduğu Sherlock Holmes serisinden sonra bu eseri örnek alarak Türk edebiyatında unutulmaz bir polisiye roman örneği vermek istemiş ve Cingöz Recai serisini başlatmıştır. Ancak burada asıl kahraman dedektif değil hırsız olan Cingöz Recai’dir. Bu özelliği bakımından Usta yazar Peyami Safa’nın bu romanı Arsen Lüpen’e benzer. Arsen Lüpen’de hırsızlığı ile dillere destan bir roman kahramanıdır.

Yolpalas Cinayeti – Halide Edip Adıvar


Yolpalas Cinayeti Türk edebiyatının ilk ve en başarılı kadın yazarlarından biri olan Halide Edip Adıvar tarafından kaleme alınmıştır. Hem Milli edebiyat döneminde hem de Cumhuriyet döneminde eser vermiş isimlerdendir. Yolpalas Cinayeti romanını 1936 yılında Cumhuriyet döneminde Paris’te yaşadığı dönemde kaleme almıştır.

Roman Şişli’de bir konakta işlenen cinayeti ve bu cinayetin mahkemesinin görüldüğü davayı konu alır. Halide Edip Adıvar Yolpalas Cinayeti ile hem dönemin İstanbul’una ışık tutarken hem de bir cinayetin ardında saklı olan masumiyeti ele alıyor. Hacim olarak kısa sayılabilecek eser Türk edebiyatının ilk polisiye romanları arasında yer alması ve sürükleyici olması bakımından polisiye roman önerileri listesinde üçüncü sırada yer alıyor.

Kan Damlası – Mehmet Rauf


Polisiye roman türünün Türk edebiyatına girdiği Tanzimat edebiyatından sonra da etkisi devam etmiş ve Servet i Fünun edebiyatının en önemli romancılarından olan Mehmet Rauf’ta bu türde sürükleyici bir esere imza atmıştır. Her ne kadar Mehmet Rauf Eylül adlı eseri ile tanınsa da Kan Damlası’da en az onun kadar değerli bir eserdir.

Eser Tarabya’daki İngiliz köşkünde ve Anadolu Hisarı’nda aynı yöntemle işlenmiş iki ayrı cinayetin ortaya çıkmasıyla başlar. Maktullerin avuçlarına katiller tarafından numara 1 ve numara 2 yazılı notların tutuşturulması bu cinayetleri sıradan olmaktan çıkarır. Polis memuru Hayret, bir seri katille karşı karşıya kaldıklarını anlar ve cinayetleri çözmek için bir maceraya atılır. Cinayetlerin baş müsabbibi olan Hüsrev ise soğun kanlılıkla yöntemini uygulamaya devam eder. Kan Damlası, Mehmet Rauf’un Define romanının bir devamıdır.

Sis ve Gece – Ahmet Ümit


Son dönem Türk edebiyatının en başarılı polisiye roman yazarlarından biri olarak gösterilen Ahmet Ümit‘in ilk polisiye romanı olan Sis ve Gece, yabancı dile çevrilen ilk Türk polisiye romanı olma özelliği taşır. Ahmet Ünit’in roman kahramanlarına yüklediği roller ve özellikle istihbaratçı Sedat’ın evli olmasına rağmen yaşadığı yasak aşk ve MİT’i konu alması nedeniyle  kimi kesimlerce tartışma konusu olmuştur.

Sis ve Gece’de istihbaratçı Sedat, Mine adındaki genç bir kızla aşk yaşamaya başlar. MİT’in içerisinde dönen entrikalarla uğraşan Sedat bir anda yasak aşkı Mine’nin kaybolmasıyla sarsılır. İstanbul’un dar sokaklarında bir taraftan Mine’yi arayan Sedat bir taraftan görevi gereği örgüt evlerine baskına gider. Ancak bir gün örgüt üyelerinden biri tarafından suikasta uğrar. Suikastı yapan kişi Sedat’ı Mine’den uzak tutmaya çalışan kişidir.

Bildiri

Ne düşünüyorsun?

Fuzuli Kimdir ? Kısaca Eserleri ve Edebi Kişiliği

Ziya Osman Saba – Geçen Zaman