Menü
içinde , ,

Karantinada Üretkenliği Artan 5 Önemli İsim

Ülkemizde başta eğitimin durması, taşımacılık faaliyetlerinin durma noktasına gelmesi ve birçok iş yerinin kepenklerini kapatmasıyla birlikte insanlar kendilerini adeta evinde karantinaya almaya başladı.

Karantina ya da izolasyon, ilk başta insanın yaşamını sınırlandıran bir vaka olarak gözükse de aslında zihinsel ve fiziksel refahı yakalamak için harika bir zaman dilimidir.

Pandemiler ve beraberinde gelen karantinalar dünyayı ilk kez etkisi altına almıyor ! Hemen hemen her yüzyıl dünyayı sarsan büyük salgınlar ortaya çıkmış ve uzun yıllar süren karantina uygulamalarına gidilmiştir. Bu karantina günlerini en verimli geçirenler ise dünyaca tanınan bilim insanları ve sanatçılar olmuştur ki bu isimlerin en üretken olduğu yıllar karantina yıllarıdır.

1- William Shakespeare

“William Shakespeare – Kral Lear’ı karantina altında yazdı !” Bubonik Veba salgını Londra’yı sardığında tiyatro faaliyetleri yasaklanmış ve bu veba tüm şehre yayıldığında karantina uygulamasına gidilmişti. Çok yoğun vakit geçiren W. Shakespeare, bu karantina sırasında kendini dinleyeceği geniş bir zaman dilimine sahip oldu. Bu zaman dilimi esnasında Kral Lear’ın haricinde Macbeth, Antony ve Kleopatra gibi dünyaca meşhur eserleri ortaya koydu.

2- Isaac Newton

Shakespeare gibi Newton’da 17. yüzyılda İngiltere’yi vuran Bubonik Veba’dan etkilenen isimlerden biriydi. Henüz 20 yaşında olan Newton,  Cambridge Üniversitesinin kapanmasıyla ailesinin yaşadığı 60 mil uzaklıktaki evine giderek kendini dış dünyadan izole etti. Genç bilim adamı en iyi çalışmalarından bazılarını bu karantina yıllarında ortaya koydu.

Yatak odasında prizmalar ile oynayarak vakit geçirdiği esnada Newton, optik teorisini geliştirdi.

3- Edvard Munch

Dünyayı etkisi altına alan bir diğer pandemi ise İspanyol Gribi’ydi.  20. yüzyılın ilk büyük salgınlarından olan İspanyol Gribi, milyonlarca insanın ölümüne neden olmuştu. Bu nedenle sosyal izolasyon hiç olmadığı kadar fazla bir hal almıştı.

Çığlık tablosuyla tüm dünyaca tanınan Edvard Munch, bu gripten kaçınmak bir yana doğrudan etkilenerek yani ispanyol gribine yakalanarak kendini evinden çıkamaz bir halde buldu. Ancak Edvard Munch, hastalık yüzünden karamsarlığa kapılmak bir yana kendini sanatına daha fazla verdi ve hastalık sırasındaki kendi portresini çizdi. Hastalığın yıprattığı Edvard Munch’un bu hali resimdeki yüzüne de adeta yansımıştır.

4- Thomas Nashe

William Shakespeare ile aynı dönemde yaşayan ve şöhren kazanan Thomas Nashe, Londra’yı saran veba yüzünden eve kapananlardan oldu. Ancak diğer üretken isimler gibi o da bu durumdan şikayet etmek yerine kendini sanatına verdi. Ünlü eseri Summers’ Last Will and Testament’i bu dönemde ortaya koydu.

Thomas Nashe meşhur bir pasajında bu bunalımlı günler için şöyle diyor :

Adieu, veda toprakları blisse,
Bu dünya belirsizliği,
Düşkün hayatlar şehvetli sevinçler,
Ölüm, oyuncaklardan başka hepsini kanıtlar,
Dartlarından hiçbiri uçamaz;
Hastayım, boyamalıyım:
Tanrım, bize merhamet et.

5- GİOVANNİ BOCCACCİO

Floransalı yazar ve şair Giovanni Boccaccio, bubonik veba salgınının 14. yüzyılda etkilediği bir diğer isim. Boccaccio, bu vebada annesini ve babasını kaybetmiş kendi hayatını kurtarabilmek için şehirden kaçarak Toskana kırsalında kendisini izole etmiştir.

Giovanni Boccaccio bu izole hayat esnasında karamsarlığa kapılmak yerine üretken olmaya çalışmış ve bugün dünya edebiyatının ilk hikayesi olarak kabul edilen Decameron’u kaleme almıştır.

Exit mobile version