Menü
içinde

Kapalı Maraş Hikayesi Nedir ?

Kapalı Maraş Hikayesi Nedir ?

Kapalı Maraş Hikayesi Nedir ? Kıbrıs adasının en önemli turistik beldelerinden olan ve imkanlarıyla devrin önde gelen simalarına ev sahipliği yapan Kapalı Maraş Hikayesi ve hayalet bir şehre dönüşmesiyle biliniyor. Osmanlı devletinin fethinden itibaren yüzlerce yıl Türk yurdu olarak bilinen Maraş Kıbrıs’ın masa başında kaybedilmesi ve sonrasında Rum halkının yerleştirilmesiyle hüznün hakim olacağı sona doğru gitmeye başlar.

Özellikle 2. Dünya Savaşı‘ndan sonra başlayan Rum soykırımına daha fazla sabredemeyen Türkiye Cumhuriyeti devrin başbakanı Bülent Ecevit ve yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın önderliğinde Kıbrıs Harekatı’na girişir.

13 Ağustos 1974 yılında ikincisi düzenlenen harekat esnasında Kıbrıs’ın birçok kenti gibi Kapalı Maraş da Rum zulmünden kurtarılır. Ancak harekatın hemen sonrasında BM (Birleşmiş Milletler) devreye girerek daha önceleri de birçok kez yaptığı gibi haksız olanın savunuculuğuna girişircesine bu meşhur beldeyi yeşil alan sınırları içerisine dahil eder ve Kapalı Maraş‘ın yerleşime kapatılmasına karar verir.

Aradan geçen 46 yılda Kapalı Maraş hayalet bir şehre dönüşür. Dev otelleri ve turistik tesisleri tamamiyle çürümeye terk edilir. Ta ki günümüze gelinceye kadar…

Türkiye’nin Rumlarla ve Yunanlılarla olan ikili ilişkileri “Yurtta sulh Cihanda sulh” ilkesi gereğince yürütmeye çalışması sonucu açmayı hiç gündemine almadığı Maraş, Rumların ve Yunanlıların özellikle deniz alanlarında işgalci bir politika izlemesini önleyememiştir.

Düşmana barışla yaklaşmanın asıl taviz olduğunu gören devlet büyükleri hem onlara mesaj vermek hem de bu büyük beldeyi tekrar insan yaşamına kazandırmak için son dönemlerde girişimlere başlamış 08.10.2020 tarihi itibariyle tam 46 yıl sonra açmaya karar vermiştir.

Exit mobile version