Menü
içinde ,

İhsan Oktay Anar’ın Tiamat Romanı Raflardaki Yerini Aldı

En son 8 yıl önce Galiz adlı romanı ile okurlarla buluşan İhsan Oktay Anar, uzun süren sessizliğini Tiamat kitap ile bozuyor. Tiamat ile yayınevini de değiştiren Anar, İletişim yayınlarından Everest yayınlarına geçiş yapıyor. Tiamat, Everest yayınları imzasıyla 16.02.2022 tarihinden itibaren raflarda yer almaya başlayacak.

Tiamat 16 Şubat’ta Raflarda…

Romanın en merak edilen yanı ise konusundan önce adı oluyor. TİAMAT ! Peki Tiamat ne demek ? Tiamat : Babil inanışına göre daha genç tanrılar üretmek için tatlı su tanrısı Apsû ile çiftleşen tuz denizinin ilkel tanrıçasıdır. İlkel yaratılıştaki kaosunun sembolüdür.1

Tiamat’ın sözlük anlamına baktığımızda romanın da konusu hakkında az çok bilgi sahibi oluyoruz. Tiamat sözlük anlamında “ilkel yaratılıştaki kaosun sembolü” ibaresiyle karşılaşıyoruz. Aslında İhsan Oktay Anar da eserinde tam olarak bu kaostan bahsediyor. Romanın tanıtım yazısındaki ifadelerde de bu durumun ele alındığı dile getiriliyor : “hsan Oktay Anar’ın derin denizlerde kurduğu âlemde, o belirsiz, kımıltısız siluetin hem içinde hem dışında, olağanüstü bir hikâyede, hikâyeyiz.”

Tiamat Kitap Arka Kapak

“Başlangıçta her şey soğuk, boş ve anlamsızdı. Kutsal Rüzgâr sular üzerinde okşar gibi anaforlarla esiyor, güneş ve ayın, burçlar ve yıldızların henüz yaratılmadığı zifirî gecede, gözleri mucizevî bir dokunuşla açılmış halde bizzat kendini, yani karanlığın yine ta kendisini gören kör tabiatı sanki teselli ediyordu.


Onun uyanıp cisimleşmiş hâli olan diğer çelik canavarın belirsiz silueti ise satıhtaki zayıf aydınlığın hemen altında âdeta kımıltısızdı.”

Exit mobile version