Menü
içinde ,

Hüseyin Nihal Atsız Kimdir ?

Hüseyin Nihal Atsız Kimdir ?

1905 yılında dünyaya geldi. 1930’da Yüksek Öğretmen Okulundan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak mezun oldu. Küçük yaşlarda edebiyata karşı ilgili olan Atsız, “Atsız Mecmua” adındaki ilk dergisiyle bu alana yoğunlaştı. Edebiyata ilk başladığı yıllarda köy ve köy sorunlarını ele alırken “Atsız Mecmua” adlı dergiyle birlikte Türkçü bir yaklaşım benimsediği görüldü. Bundan dolayı bulunduğu üniversiteden uzaklaştırıldı. Öğretmenlik yapmaya başlayan H. Nihal Atsız,  öğretmenliğinin ilk yıllarında (1933) “Orhun” dergisini çıkarmaya başladı.

2. Dünya Savaşı ile birlikte tekrar ortaya çıkan “Turancılık” fikrinin en önde gelen ismi olmayı başardı. Bu dergide dönemin başbakanı Şükrü Saraçoğlu’na solcuları şikayet eden bir mektup yazdı.

1944 yılında ırkçılık yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Hüseyin Nihal Atsız – Sabahattin Ali Davası olarak da anılan “Irkçılık – Turancılık” davasının görüldüğü 3 Mayıs 1944’te Tophane askeri hapishanesinde Nihal Atsız ve beraberindeki on mahkum “Ankara Nümayişini” anmak amacıyla bir kutlama yapmış, o günden itibaren 3 Mayıs Türkçülük Günü olarak kutlanmaya başlamıştır.

1945 yılında hapisten çıktıktan sonra “Orhun” dergisini tekrar çıkarmaya başladı. 1964 yılında”Ötüken” adındaki dergiyi çıkarmaya başladı. Bu dergideki yazıları nedeniyle tekrar hapse girdi. Özel bir afla serbest bırakıldı.

Hüseyin Nihal Atsız Edebi Kişiliği

Roman türünde de eserler veren Atsız daha çok şiirleri ve araştırma yazılarıyla tanındı. Ziya Gökalp tarafından başlatılan Türkçülük akımının en fanatik ismi olarak birçok eserindeTürk tarihine ve Türk büyüklerine yer verdi.

Irkçı bir anlayışa körü körüne bağlı olan Hüseyin Nihal Atsız, Türk tarihini tüm ayrıntısıyla ele almasına rağmen bu eserlerinin hiçbirinde Türklerin müslüman olduğuna değinmemiş ve dini temada hiçbir eser vermemiştir.

  • Roman: Bozkurtların Ölümü, Bozkurtlar Diriliyor, Ruh Adam, Deli Kurt, Dalkavuklar Gecesi
  • Şiir: Yolların Sonu
  • Araştırma: Türk Edebiyatı Tarihi, Edirneli Nazmi

Yorum Bırakın

Exit mobile version