Menü
içinde , ,

George Orwell 1984

George Orwell 1984 Konusu

George Orwell, 1984 konusu bakımından oldukça ilginç bir romandır. 1947 – 1948 yılları arasında yazılan roman 1984 yılındaki hayali bir dünyayı ele alan distopyadistopya ne demek ? edebiyatının en önemli distopik romanlarından biridir.

1984 romanının konusunu özgürlüğün olmadığı, baskıcı bir düzenin oluştuğu bir dünya yapısı oluşturur.

1947 – 1948 yılları 2. Dünya Savaşı’nın yeni sona erdiği ve insanların büyük bir yıkıma uğradığı yıllardır. Yazarda eserini bu karamsar bakış açısıyla ortaya koymuştur. 1984’ün konusunu başkahraman Winston Smith’in baskıcı, özgürlüğün olmadığı dünya sistemine karşı ayaklanmasını ve bu ayaklanma için destek arayışı oluşturur.

George Orwell 1984 Özet

Dünyada 2. Dünya Savaşından sonra yeni ve baskıcı bir düzen oluşmuştur. Sınıfsal farklılıklar yeniden güç kazanmış ve Büyük Birader adında bir yönetici sınıf ile hükümetin hegemonyası her şeye hakim olmuştur. Roman kahramanı Winston Smith ise bu yapıya karşı büyük bir kin beslemektedir. Ancak bu dile getirmek bir yana büyük biradere karşı kötü düşünceler beslemek dahi yasaktır. Bu yüzden Winston Smith kimse ile bu düşüncelerini paylaşamaz.

Winston Smith, Okyanusya adı verilen bu devlettin ‘gerçek bakanlığında’ çalışmaktadır. Ancak Büyük birader ve Ingsos tarafından yönetilen ülke insanları sıkı bir gözetimde tutmakta ve herkesi muhbirler vasıtasıyla izlemektedir.

Toplum var olan tek partinin görevlileri ve proletarya(prol) olarak anılan işçi sınıfından oluşur. Parti üyeleri de iç ve dış parti üyeleri olarak ikiye ayrılır: iç parti üyeleri, siyaseti yönlendiren ve hükümeti kuran kesimdir. Dış parti üyeleri ise titizlikle seçilen, toplumun orta sınıfını oluşturan memurlardır. Sadece sigara ve Zafer Cini tüketme ayrıcalığı olan dış parti üyeleri, sürekli gözetim altındadır. Nüfusun %85’ini oluşturan işçi kesimi ise alt sınıfı oluşturur. Düşüncesi kıt olan proller görevlerini  yerine getirdikleri sürece partinin söylediği kadar işçilik, ev işi, çocuk bakımı, komşu kavgaları, sinema, futbol, bira ve kumar ile yaşar.

George Orwell 1984 özetle içinde bulunulan bozuk toplum yapısının bu şekilde giderse gelecekte bu şekilde yozlaşacağını dile getirmek istemiştir.

George Orwell 1984 Tanıtım Bülteni

Distopya olarak nitelendirilen George Orwell’ın bu şahane eseri, geçmişin aslında ne kadar da gelecekten izler taşıdığını ortaya koyuyor. 1948’de kaleme aldığı bu eser ile Orwell, günümüz modern dünyasına bir protesto bırakıyor. Her ne kadar kitabında 1984 yılını tasvir etse de kitabın derinliklerinde bugünden izler de bulabilmeniz mümkün. Bu durumda elbette ki George Orwell’ın ileri görüşlülüğü etkili.

 

Sovyet Rusya’ya bir eleştiri niteliğinde olan bu kitap, günümüz siyasetinin baskısı, toplumdaki adaletsizliği, insanların tek tipleştirilmek istenmesi, zihnin kontrolü ve bireyselliğin yok edilmesi gibi kavramlar üzerinde de duruyor. Ütopik olduğu kadar gerçekçi yönlere de yer veren roman, sizi yaşadığınız toplum düzeni içerisinde de düşünmeye davet ediyor. Önlem alınmadığı takdirde nerelere sürüklenebileceğimiz konusunda ipuçları veren bu romanı, elinizden bırakamayacaksınız.

 

Modern Dünyaya Bir Protesto: 1984

Büyük Birader olarak adlandırılan kişi ve onun denetimindeki partisi, Okyanusya yönetiminin başıdır. Okyanusya’da Büyük Birader’in otoritesiyle, toplumda hiyerarşik bir sınıflandırma bulunur. Topluma, tüm insani duygulardan arınmalarını emreden Büyük Birader; ülkede aşkı, erotizmi, bireysel evliliği ve günlük tutmak gibi insani eylemleri de yasaklamıştır. Evlilikler, tamamen devlet kontrolündedir ve amaç yalnızca devlete hizmet edecek çocuklar yetiştirmektir. Diğer yandan, ülkedeki tüm yazılı ve yazısız yayın organları, sadece devlete bağlıdır ve asla kendi düşüncelerinizi ifade etmenize izin verilmez.

 

Çoğunluğun bu sisteme uyduğu ve itiraz etmeksizin Büyük Birader’e saygı gösterdiği Okyanusya’da, elbette ki sisteme karşı gelen kişiler olacaktır. Bunlardan biri de Doğruluk Bakanlığı’nda çalışan Winston’dır. İçerisinde bulunduğu sıkışmışlık hissi, onu her şeye karşı gelmeye itecektir. Hikayede burada başlar. Winston’ın başkaldırışı, Julia ile olan yakınlaşması ve eylemleri sonucu başına gelenleri George Orwell, büyük bir ustalıkla işlemiştir. Kitabın sonundaysa Winston’ın türlü işkenceler sonucu, devlete bağlı bir vatandaşa dönüştürüldüğüne tanık oluruz.

 

Bunu Biliyor muydunuz?

George Orwell kitabın geçtiği yıl olarak aslında 1980 yılını seçmiştir. Fakat kitabın tamamlanması, Orwell’ın hastalığının da etkisiyle uzadıkça yılı, 1982 olarak değiştirmiş, sonrasında ise 1984 yılında karar kılmıştır. Bunun nedeni ise Orwell’ın kitabın yazımını 1948 yılında tamamlamasıdır. Orwell, 1948’in son 2 rakamının yerlerini değiştirmeye karar verir. Böylece kitap, 1984 adı ile basılır.

Sayfa Sayısı : 352

İlk Baskı Yılı : 2000

Dil : Türkçe

 

Yorum Bırakın

Exit mobile version