içinde ,

George Orwell 1984 dizi mi oluyor ?

George Orwell 1984 dizi mi oluyor ? İngiliz yazar George Orwell tarafından 8 Haziran 1948 yılında kaleme alınan ve 35 yıl sonrasını 1984 yılını tasvir eden eser, Distopik romanlar içinde en başta yer alıyor. 1984, 2. Dünya Savaşı sonrası oluşan düzene ve insanların tek tipleştirilmesine karşı alegorik bir anlatımla politik bir eleştiri yapar. Özellikle G. Orwell’ın bu eserinde kullandığı Big Brother kavramı deyimleşmiş ve halen insanlar arasında kullanılmaktadır. Peki Distopya’nın bu muhteşem eseri 1984 dizi mi oluyor ?

1984 Mini Dizisi

Robert Icke ve Duncan Macmillan ikilisi 1984 adında bir dizi üzerinde çalışıyor. Ancak bu dizinin konusu doğrudan George Orwell’ın 1984 romanı değil. Tabiri caizse bahse konu dizi uyarlamanın uyarlaması niteliğinde. Çünkü 1984 romanından uyarlanan bir tiyatro eseri dizinin temel çıkış noktasını oluşturacak. Yani uyarlama olan tiyatro eserinden yola çıkılarak 1984 adında bir mini dizi yapılacak. Hal böyle olunca tema George Orwell’ın 1984 adlı eseri olsa da konu olarak dizi 1984’den bir hayli uzaklaşabilir.

Dizinin senaristliğini üstelenecek olan Duncan Macmillan ve Robert Icke ikilisi insanların evlerindeki küçük ekranlara (TV) pencerelerinin dışındaki dünyadan daha çok inandıklarını dile getirerek bu proje ile başlarına gelmekte olan felaketi göstermek istediklerini belirtiyor. Çünkü G. Orwell’ın 1948 yılında bahsettiği birçok konu neredeyse sırasıyla gerçekleşmiş, önlem alınmadığı takdirde nerelere sürüklenebileceğimiz konusunda ipuçları vermişti.

1984 Konusu

Büyük Birader olarak adlandırılan kişi ve onun denetimindeki partisi, Okyanusya yönetiminin başıdır. Okyanusya’da Büyük Birader’in otoritesiyle, toplumda hiyerarşik bir sınıflandırma bulunur. Topluma, tüm insani duygulardan arınmalarını emreden Büyük Birader; ülkede aşkı, erotizmi, bireysel evliliği ve günlük tutmak gibi insani eylemleri de yasaklamıştır. Evlilikler, tamamen devlet kontrolündedir ve amaç yalnızca devlete hizmet edecek çocuklar yetiştirmektir. Diğer yandan, ülkedeki tüm yazılı ve yazısız yayın organları, sadece devlete bağlıdır ve asla kendi düşüncelerinizi ifade etmenize izin verilmez.

Çoğunluğun bu sisteme uyduğu ve itiraz etmeksizin Büyük Birader’e saygı gösterdiği Okyanusya’da, elbette ki sisteme karşı gelen kişiler olacaktır. Bunlardan biri de Doğruluk Bakanlığı’nda çalışan Winston’dır. İçerisinde bulunduğu sıkışmışlık hissi, onu her şeye karşı gelmeye itecektir. Hikayede burada başlar. Winston’ın başkaldırışı, Julia ile olan yakınlaşması ve eylemleri sonucu başına gelenleri George Orwell, büyük bir ustalıkla işlemiştir. Kitabın sonundaysa Winston’ın türlü işkenceler sonucu, devlete bağlı bir vatandaşa dönüştürüldüğüne tanık oluruz.


1984’ün Bilinmeyenleri

George Orwell aslında eserinde bahsettiği yıl olarak 1980’i seçmiştir. Ancak bir türlü bitmek bilmeyen hastalığı üzerine eserini tamamlayamamış önce 1982’yi son olarak ise 1984′ ü seçmiş ve eser 1984 adıyla çıkmıştır. Orwell’ın 1984 isminde karar kılmasında ise eseri bitirdiği tarih olan 1948 etkili olmuştur. Yazar son iki rakamı değiştirerek bu tarihte karar kılmıştır.

Bildiri

Ne düşünüyorsun?

The Frontier Sistem Gereksinimleri

Cahit Külebi Sivas Yollarında