Abide Sınavı
Açılımı “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” olan, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren PISA sınavında Türkiye’nin yıllardır başarısız sonuçlar alması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçerek yerli bir sınav yapmak için çalışma başlattı.
Abide sınavı( Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi ) projesiyle farklı soru türleri kullanılarak öğrencilerin üst düzey zihinsel özelliklerine sahip olma durumlarının belirlenmesi amaçlanan sınav istatistikleri açıklandı.
Yerli Pisa sınavı olarak adlandırılan Abide sınavı sonuçları değiştirmedi. Pisa sınavında olduğu gibi Abide sınavında da öğrencilerin genel olarak başarısız olduğu gözlendi. Tek olumlu gelişme ise 2016 yılına göre öğrencilerin başarısının artması gösterildi.
Öğrencilerin başarı düzeyi temel altı – temel – orta – orta üstü – ileri olarak belirlendi.
Buna göre :
- Matematik testinde ; temel altı ve temel düzeyindeki başarının %53 olarak ortaya çıkması bu dersteki başarısızlığı gözler önüne serdi.
- Fen Bilimleri testinde ; öğrencilerin %39,8’i temel altı ve temel düzeyde başarı gösterdi.
Bu sonuçlara göre sayısal alanda eğitimin yetersiz olduğu sonucu ortaya çıktı.
Ayrıca ailenin eğitime olan etkisi de belirlenmeye çalıştı.
- Ailesinden baskı gören öğrencilerin daha başarısız olduğu belirlenirken, tablet – bilgisayar gibi teknolojik cihazlarla daha fazla vakit geçiren öğrencilerin daha başarılı olduğu gözlemlendi.