Amp Nedir ?
İnternet ortamında mobil cihazların bilgisayarların yerini almasıyla sitelerin hız problemleri ortaya çıkmıştır.
Google ise bu problemi geliştirmiş olduğu Accelerated Mobile Pages adını verdiği Türkçe karşılığı Hızlandırılmış Mobil Sayfalar ve kısaca AMP olarak adlandırılan sistemi geliştirmiştir.
Amp Yazı İçi Reklam Ekleme
Google’un geliştirdiği bu yazılım sitelerin hızlı bir şekilde açılmasını amaçladığı için oldukça sade bir kod yapısını birlikte getirdiğinden adsense reklamlarını dahi kullanıcıların dilediği gibi eklemesi oldukça zorlaşmıştır. Ancak Google bu sorunu amp otomatik reklamlar adındaki kısa kod yapısı ile çözmüş ve klasik otomatik reklamları amp’ye uyarlamıştır. Sorun şu ki otomatik reklamlar sayfada değişkenlik gösterdiği gibi kullanıcıların sabit bir alanda reklam gösterme imkanını tam olarak karşılamamıştır.
Google dışında WordPress için Amp eklentisi geliştiren firmalar ise oluşturdukları kod yapısı ile istenilen her yere reklam koyma imkanını sağlamışken bunları ayrı bir eklenti olarak ticari amaçlı kullanmışlardır. Bunlar ise Amp yazı içi reklam ekleme işlemini oldukça zorlaştırır.
İnternet ortamında bu sorunu çözdüğünü iddia eden birçok bloger karmaşık kod yapıları ile sorunu nasıl hallettiklerini anlatırken işin karmaşık olduğunu belirtip eklenti satın alınmasını önermişlerdir. Yani kendi anlatıkları sorunu kendileri bile çözememiştir!..
Sorunun asıl çözümü ise Easy AdSense Ads & Scripts Manager eklentisinde saklıdır. WordPress kullanıcıları tarafından pek bilinmeyen bu eklenti aslında dört dörtlük çalışmaktadır.
EASY ADSENSE ADS & SCRİPTS MANAGER KURULUMU
Wp eklenti kısmından kurup etkinleştirdikten sonra yapmanız gereken ilk şey Setting kısmını tıklamanız. Setting’e girdikten sonra ise alt kısımda yer alan AMP (Accelerated Mobile Pages) yazılı kısımda yer alan Enable AMP support butonunu seçmektir.
Bu kısımdaki işaretlemeyi yaptıkrtan sonra ise Görünüm > Özelleştir kısmına girerek orada yer alan Easy AdSense Ads & Scripts Manager’ı tıklıyoruz. Burada yer alan Advanced Locations sekmesini tıkladığımızda karşımıza Amp yazı içinde hangi paragrafa reklam eklemek istediğimiz soran kısım geliyor. Bu kısımda reklamın tam olarak nerede görünmesini istiyorsanız oraya bu kodu
<amp-ad width=320 height=100 type=”adsense” data-ad-client=”ca-pub-9555226413662740″ data-ad-slot=”2020852128″> </amp-ad> | eklemeniz yeterli. Tabi ad slot ve ad client kısımlarına kendi kodlarınızı eklemeyi unutmadan. |
Eklenti sadece Wp For Amp ( WordPress için Amp ) eklentisi ile test edilmiştir.
WP FOR AMP YAZI İÇİ REKLAM EKLEME – RESİMLİ ANLATIM
UYGULAMA ÖRNEK RESİM