içinde

TİTUS TÜNELİ

Titus Tüneli

Titus Tüneli Antakya (Hatay) ilinde bulunan ve tarihi Romalılara kadar uzanan tarihi yapıya verilen addır. Titus Tüneli Samandağ ilçesinde yer almaktadır. Hatay’da görülmesi gereken yerler arasında en başta yer alan tarihi turistik mekandır.

Tarihi

Vespasianus – Titus Tüneli Antik kentin kuzeybatısında 830 metre uzunlukta ortalama 6 metre genişlikte tünel ve kanaldan oluşan kompleks yapıdır.

Titus Tüneli Yazıtı

Tünelin inşaası, üzerindeki ithaf yazıtı nedeniyle M.S 62 – 81 yılları arasında yaşamış olan Roma imparatoru Vespasianus ve ondan sonra imparator olan Titus dönemine yerleştirilmektedir.

Tünelin yapımına M.S 62 ‘de başlanmışsa da bu inşaa düşüncesi bu tarihten çok daha önce oluşmuştur. Tünelin bitiş tarihi ise M.S 2. yüzyılda gerçekleşmiştir.

Halk arasında Titus tüneli adıyla tanınan bu yapı, antik kentin batısından akan Değirmendere çayının sularının, iç limana akmasıyla taşınan birikintinin limanı sığlaştırması, limanı ani sel baskınlarından koruma ve dere sularının denetimli olarak kullanımı ile kente su teminini sağlamak amacıyla çok yönlü olarak tasarlanmıştır.

Tünel 3 bölümden oluşmaktadır.

  1. bölüm ; Saptırma perdesi , Değirmendere’nin yatağını kesen tünelin başladığı noktada iki tepe yamacının arasına örülmüş su bendi duvarıdır.
  2. bölüm ; kayaç içine oyulmuş 88 metre uzunlukta 6,80 metre genişlikte ve 7 metre yükseklikteki tünelden oluşur.
  3. bölüm ; kayaya oyularak veya kesme blok taşlarla duvar örülerek oluşturulmuş üzeri açık 6 metre genişlikte ve 630 metre uzunlukta kanal kısmıdır. kanal üzerinde su dağıtım şebekesine bağlanan su yolu kemeri, kaya mezar odaları ile mezar anıt yazıtları bulunmaktadır.

Kanalın açılması çalışması sırasında daha önceden var olan – prehistorik mağara yerleşimi olan – kanal mağarası da maalesef tahrip olmuştur.  Bugün bu kanalın sadece ağız kısmı görünmektedir. Eserin günümüze ulaşabilen bir diğer önemli yanı ise Titus Tüneli kaya mezarları olarak bilinen mezarlardır.

 

 

Titus Tüneli Kaç Km

Titus Tüneli Antakya ile Samandağ arası mesafe ortalama 27 km’dir. Ulaşım duble yol olup yer yer tek şeride düşmektedir.

Titus Tüneli Giriş Ücreti

Titus Tüneli giriş ücreti 10 Tl’dir. Müze kartı olanlarla birlikte öğretmen ve öğrencilerden ise herhangi bir ücret alınmamaktadır. Öğretmenlerin Meb Personel Kimlik Belgelerini göstermeleri zorunludur.

Titus Tüneli İngilizce – Titus Tunnel English

Vespasianus – Titus Tunnel. Located on the northwestern part of the city, the Vespasianus – Titus tunnel is ca. 830 m. long and 6m. wide and is a complex structure including a tunnel and a channel. the foundation of the tunnel was dedicated to the Roman Emperor Vespasianus (62-81 AD) and his successor Titus based on the dedicatory inscription. Even though construction of the tunnel started at 62 AD preparations have started earlier and the coustruction continued until 2nd century AD.

This structure, also known as Titus Tunnel is a multifunctionally designed tunnel – channel project which aimed to prevent silting up of the inner part due to the nearby .

Değirmendere spring, to protect the port from flooding and to provide freshwater to the city. This project has three sections:

Section I : Deviation block, A barrage – wall that was built between the two hills, at the entrance of the tunnel.

Sectiom II : This part consists of  a tunnel , which was carved into rock outcrop and is 88m. long, 6,8 m. wide and 7 m. tall, has an intermediary section with a slanting down ceiling and continues with another tunnel, which is 53m. long, 6,60 m. wide and 7 m. tall.

Section III : This part is the 630 m. long channel section that was carved into rock outcrop and built with regularly cut stone blocks. On the channel way , three are : aqueduct connected to the main water distribution system, rock-cut tomb chamber s and  monumental tomb isncriptions During the

Bildiri

Ne düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

SELAMLAŞMANIN İNSANLAR ARASI İLİŞKİLER AÇISINDAN ÖNEMİ

Merdiven Şiiri – Ahmet Haşim