Menü
içinde

Kilis’in Kurtuluşu

I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin mağlubiyet almasıyla birlikte memleketin dört bir yanı düşman tarafından işgal altına alınmıştı.Kara parçası olarak Anadolu’ya sıkışan Türkler, düşman tarafından burada da rahat bırakılmış dört taraftan işgallere uğramıştı.

Her ne kadar sıcak çatışmalar en çok Batı cephesinde Yunanlılar ile yaşansa da en hazin olayların yaşandığı işgaller Anadolu’nun güney kesimleri olmuştur. Petrol bakımından zengin olan bölgelere komşu olmaları nedeniyle Antep, Kilis, Maraş, Hatay, Adana ve Urfa gibi güney illerimiz Yunanlılardan daha tehlikeli ve büyük bir tehditle karşı karşıya kalmıştır. Fransa ve İngiltere, İtalyanları saf dışı bıraktıktan sonra Yunanlıları da Ege kıyılarında oyalayarak petrol bölgelerini ve güney illerimizi işgal altına almıştır. Bu işgallerden birini yaşayan şehrimiz ise Kilis’tir.

6 Aralık 1918’de İngilizler tarafından işgal edilen Kilis, İngiliz ordusu için birer kışlak görevi görmüştür. Üstelik düşman tek de değildir. İstediğini alan İngilizler 22 Ekim 1919’da buradan çekilirken yerini Fransızlara bırakır. İngiliz zulmünden tam da kurtuldum derken Kilis halkı bu sefer Fransız zulmü başlar.

İşgaller bir taraftan sürerken Anadolu’da boş durmamış, bu işgallere karşı başının çaresine bakmak için mücadeleye girişmiştir. Kazım Karabekir, İtilaf devletlerinin baskısıyla orduların terhis edilmesini isteyen padişahı dinlemeyerek ordusunu dağıtmayan tek komutan olmuş ve Erzurum’daki bu ordusu ile kurtuluş mücadelesinin ilk ateşini yakmıştır. Doğu Anadolu bölgesini Ermeni işgalinden kurtaran Kazım Karabekir, Doğu sınırlarını güvence altına aldıktan sonra Batı’ya sevk ederek Atatürk emrine vermiştir.

Anadolu’nun iç kesimlerinde yaşanan bu başarılar tüm Anadolu halkının yeniden güven kazanmasını sağlamış ve Kuva – i Milliye adındaki halk hareketinin daha da hız kazanmasını sağlamıştır.

22 Ekim 1919’da başlayan Kilİs’teki Fransız işgaline karşı Kilis halkı da direniş göstererek büyük bir mücadeleye girişmiştir. Kilis’in kurtuluşu için yakılan bu ateş hiç sönmemiş ve Polat Bey önderliğindeki Kuva i Milliye hareketi 7 Aralık 1921’de Kilis’in kurtuluşunu sağlamıştır. Hükümet binasından Fransız bayrağı sonsuza dek indirilerek Türk bayrağı çekilmiştir. 7 Aralık Kilis’in Kurtuluşu ile milli mücadele de halkın öz güveni iyiden iyiye artmış ve bu ruh tüm Anadolu’yu sarmıştır.

Yorum Bırakın

Exit mobile version