Menü
içinde

23 Eylül Ekinoks Tarihinin Önemi

Ekinoks Nedir ? 23 eylül ekinoks tarihinin önemi

Güneş ışınlarının Dünya’ya dik açıyla geldiği günlere ekinoks denir. Bu olay 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde iki defa gerçekleşir.23 eylül ekinoks tarihinin önemi ise burada ortaya çıkar. Ekinoks günlerinde gece ile gündüz arasında tam 12 saatlik eşitlik yaşanır. Ancak 21 Mart Bahar Ekinoksu ile 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu arasında farklılıklar bulunmaktadır. Bu da her iki ekinoksun önemini değiştirir.

23 Eylül ekinoksunun önemi sonbaharın başlamasına neden olmasından kaynaklanmaktadır. Kuzey yarım kürede sonbahar başlarken bu tarihte güney yarım kürede ilk bahar başlar. 21 Mart ekinoksunda da durum tam tersidir. Kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken bu tarihte güney yarım kürede sonbahar başlar.

23 Eylül ekinoksu 21 Mart ekinoksuna göre biraz daha farklı gelişir. Çünkü 21 Eylül’de gerçekleşmesi gereken ekinoks 2 gün gecikir. Bu gecikmenin nedeni ise Dünya’nın elips yapısından kaynaklanmaktadır. Dünya Güneş’e yaklaştıkça çekim hızı artar, uzaklaştıkça bu hız azalır. Sonbahar ayında Dünya Güneş’ten uzaklaştığı için dönüş hızı azalır. Bu da sonbahar ekinoksunun 2 gün gecikmeyle yaşanmasına neden olur.

Ekinoks Günlerinde Dünya Üzerinde Gerçekleşen Hadiseler

1. Güneş tam doğudan doğup tam batıdan batar.
2. Aynı boylam üzerindeki noktalarda güneş sadece ekinoks günlerinde aynı anda doğar ve batar (12 saat ara ile)
3. Her iki kutup noktasında da Güneş görülür.
4. Gel-git genliği en fazladır.
5. Ekvator’da cisimlerin gölge boyu sıfır olur.
6. Türkiye’de saat 12.00 ‘de oluş gölge boyu cismin boyuna en yakındır.

Exit mobile version